Ime mjesta Kolan nastalo je iz neolatinske imenice Conale, koja je označavala rimski vodovod koji je počinjao od glavnog mjesnog vrela Bunara i vodio do Caske, gdje se pretpostavlja da je bila antička Cissa. Najraniji pisani dokument koji dokazuje postojanje Kolana kao naselja datira iz 1341. godine. Kolan je bio malo selo s velikim plodnim poljem gdje su svoje posjede imali venecijanska komuna i paška crkva. Broj stanovnika varirao je kroz povijest zbog raznih raloga, a najčešći razlog bile su česte zarazne bolesti. Godine 1890. Kolan je imao 250 stanovnika, a upravo tada počinje priča o našem Paškom siru.

Rijetko koja obitelj tada je imala više od 20 ovaca. Svaka obitelj imala je, i danas ima svoj bilig, odnosno oznaku po kojoj prepoznaje svoje ovce. Paška ovca, nevelika građom, uravnotežena i u potpunosti prilagođena svakodnevnom boravku na otvorenom, čvrsta je i otporna krška ovca. Gustog je runa, što je čuva od kiše i udara bure, vjetra koji daje životnu snagu cijelom otoku, a izvornu posebnost okusu Paškog sira i janjetine. Može se ustvrditi da je otok Pag jedinstven po nekim elementima svoje vegetacije i svojih kamenjarskih pašnjaka, s endemičnim biljnim asocijacijama prekrivenim kaduljom, smiljem i drugim aromatskim biljkama. Posolice kojima snažna bura zalijeva pašnjake uzrok su da vegetacija ima poseban florni sastav i da nije bujna, ali je bogata mnogobrojnim vrstama. Upravo te biljke osnova su u prehrani paških ovaca. Do sredine 20. stoljeća paška ovca škrto je mličila, odnosno 3 do 4 ovce davale su litru mlijeka na dan.

 

 

Kroz cijelu svoju povijest obitelj Pernjak bila je vezana za otok, težački život, ljubav prema ovčarstvu te proizvodnji vrhunskog Paškog sira, skute i janjetine. Godine 1960. djed Ante i baka Tonica otvaraju svoju konobu (restoran) koja je ujedno bila prva u Kolanu, ali i među prvima na otoku. Kroz konobu prodaju Paški sir koji proizvode u svom domaćinstvu, ponajviše gostima iz Italije (lovcima) pa možemo reći da je obitelj Pernjak prvi izvoznik Paškog sira van granica tadašnje države.

Početkom 90.-ih godina 20. stoljeća, Antin sin, g. Dubravko Pernjak okreće se intenzivnom stočarstvu i povećava stado na 150 muznih ovaca, a samim time povećava i proizvodnju Paškog sira, skute i janjetine. S obzirom na tadašnju nestabilnost uzrokovanu Domovinskim ratom, g. Dubravko kao hrvatski branitelj nije imao mogućnosti daljnjeg proširenja poslovanja, sve do 1995. godine kada osniva tvrtku MIH – mini siranu s kapacitetom proizvodnje od oko 3 tone Paškog sira, što je za to vrijeme bila poveća količina proizvodnje. Postepeno se povećavalo i stado, a kada su se sinovi Šime i Marin vratili sa školovanja, rodila se ideja o izgradnji većeg objekta za proizvodnju sira.

Godine 2006. tvrtka MIH seli u novi proizvodni pogon, sagrađen po svim europskim standardima i u skladu sa EU normama. 2008. godine MIH Sirana uvodi HACCP sustav kontrole kvalitete te dobiva izvozni broj. Uz mnogo truda, odricanja i zalaganja cijele obitelji kroz povijest, kvaliteta je bila zajamčena. Kao dokaz tome su nastupi na mnogobrojnim sajmovima i natjecanjima po cijelom svijetu, gdje smo visokim nagradama dokazali kvalitetu naših sireva.

 

 

Kako je rasla potražnja za našim sirevima, tako smo povećali asortiman. Danas, pored našeg čuvenog Paškog sira, proizvodimo i ostale sireve od kravljeg mlijeka te sireve sa dodacima. Da bismo proizveli sireve vrhunske kvalitete potrebno nam je i vrhunsko mlijeko koje za Paški sir dobivamo od našeg matičnog stada koje broji 400 muznih ovaca, autohtone pasmine Paške pramenke. S obzirom da nam količine iz naše proizvodnje nisu dostatne, ovčje mlijeko otkupljujemo od brojnih domaćinstava sa otoka Paga koja se bave proizvodnjom kvalitetnog ovčjeg mlijeka. Osim ovčjeg mlijeka MIH sirana otkupljuje i kravlje mlijeko od kooperanata sa područja Dalmatinske zagore i Like za proizvodnju ostalih vrhunskih kravljih sireva. Prvi smo na otoku koji smo modernizirali način mužnje te smo 2011. godine uveli sustav strojne mužnje ovaca.

 

 

Danas MIH Sirana zapošljava 20 djelatnika, ukupno proizvodi preko 150 tona raznih sireva te posluje kao respektabilan proizvođač sireva na području Republike Hrvatske i šire.