Tvrdi  ovčji  sir.  Proizvodi  se  isključivo  od  ovčjeg  mlijeka  autohtone  pasmine  (Paška  pramenka). Karakterističnog  je  pikantnog  okusa,  ispunjen  mirisima  otoka  i  mora.  Puninu  okusa  daje  mu  morska  posolica  pašnjaka,  nošena  velebitskom  burom,  mnogobrojno  ljekovito  i  aromatično  bilje  bogato eteričnim uljima te specifična mikroklima otoka Paga. Paški sir je originalno hrvatski i zaštićeni proizvod. Proizvodi se isključivo na otoku Pagu. Obitelj Pernjak proizvodi paški sir po originalnoj jedinstvenoj i tradicionalnoj recepturi od 1890 g.

 

 

Preporučeno jelo

Čokoladne praline sa Paškim sirom MIH Sirane

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
  •  1 žličica maslaca
  •  300 g kvalitetne tamne čokolade
  •  1 šalica ribanoga Paškog sira MIH Sirane
  •  200 g kvalitetne tamne čokolade

Priprema:

Uzavrelom vrhnju dodamo Paški sir MIH Sirane i dobro promiješamo.  U dobivenu smjesu ubacimo razlomljenu čokoladu (300 grama) i nježno miješamo dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Na kraju dodamo žličicu maslaca. Važno je da se čokolada ne pregrije zato ugasiti vatru prije dodavanja čokolade. Prelijemo u plitku posudu da se dobro rashladi i stisne. Stavimo u hladnjak na sat-dva. U posudici na pari rastopimo ostatak čokolade. Izvadimo iz hladnjaka rashlađenu smjesu. Malom žličicom vadimo smjesu i rukama oblikujemo malene kuglice. Potrebno je raditi brzo jer se ganache topi u rukama pa je dobro i da su ruke hladne. Takve praline umočimo u otopljenu čokoladu, a po želji i u fini kakao prah.