Albuminski sir. Dobiva se iz ovčje sirutke. Sezonski je proizvod i proizvodi se u ograničenim količinama. Paška delicija viskoko nutritivne vrijednosti, vrlo cijenjena među kupcima. Jača imunološki sustav organizma izuzetno je dobra za regeneraciju jetre. S druge strane, mala količina skute stvara osjećaj sitosti pa organizmu ne trebaju velike količine.

 

 

Preporučeno jelo

Njoki od ovčje skute MIH Sirane

Sastojci:

240 g domaće ovčje skute MIH Sirane

40 g maslaca

1 jaje 

80 g pšenične krupice (grisa) 

sol

maslac ili margarin + malo ulja

krušne mrvice

Priprema:

Za njoke propasirajte ili izgnječite vilicom domaću ovčju skutu MIH Sirane, dodajte maslac sobne temperature, jaje, pšeničnu krupicu i posolite.

Zamiješajete ili umijesite tijesto pa navlaženim rukama oblikujte njoke. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu dok ne isplivaju pa nastavite kuhati na laganoj vatri 8-10 minuta. Kuhane njoke izvadite šupljikavom žlicom na tanjur.

Za preljev, na maslacu ili margarinu s dodatkom ulja kratko prepecite krušne mrvice pa prelijte ili uvaljajte kuhane njoke.

Posluživanje:

Njoke poslužite tople kao desert s preljevom ili kao prilog uz gulaše.