Stoljećima već glavnu ulogu u gastro svijetu otoka Paga igraju Paška janjetina, Paška ovčetina, Paška bravetina, Paški sir, vinova loza i maslina. Navedena gospoda othranila su, odgojila i školovala na generacije vrijednih Pažana. Goli kamen s tek pokojom travčicom ljekovitog bilja poput kadulje, posoljen burom, pržen suncem, izrazita je vrijednost našega otoka Paga radi specifične ispaše Paške ovce – Paške pramenke koja se hrani na ovim škrtim kamenjarima. Paška pramenka jedinstvena je pasmina ovaca koja preživljava i proizvodi na orkanskom vjetru, kiši nošenoj burom te nesnosnim ljetnim vrućinama. Upravo ove činjenice čine Paški sir i Pašku janjetinu izuzetnim, jedinstvenim i rijetkim specijalitetima.

I danas u gastro ponudi otoka Paga nalazimo tradicionalne paške specijalitete od kojih su svakako najpoznatiji i najtraženiji Paški sir i Paška janjetina.

Aromatizirani Paški sir MIH Sirane

Sastojci:

Paški sir MIH Sirane

domaće maslinovo ulje

nasjeckani ružmarin

nasjeckana kadulja

papar

očišćene masline

Priprema:

U teglice stavljamo sastojke ravnajući se po svom ukusu. Može se jesti već nakon nekoliko dana, ali budući da je Paški sir tvrdi sir može stajati i dugi period vremena.

 

Paški sir MIH Sirane uz slane srdele, maslinovo ulje i Pašku žuticu

Sastojci:

Paški sir MIH Sirane

slane srdele

domaće maslinovo ulje

domaće vino, Paška žutica

Priprema:

Na tanjur posložimo na trokute narezan Paški sir MIH Sirane i srdele te ih skupa zalijemo domaćim maslinovim uljem. Uz obrok nazdravljamo bevandom od Paške žutice.

 

Paški sir MIH Sirane u ulju

Sastojci:

500g Paškog sira MIH Sirane

3 dl domaćeg maslinovog ulja

Priprema:

Paški sir MIH Sirane izrežemo na trokutaste ploške. Složimo ih u prikladnu zdjelu i do ruba zalijemo domaćim maslinovim uljem. Pustimo da odstoji nekoliko dana na hladnom mjestu. Služimo s uljem u kojem je stajao Paški sir MIH Sirane i očišćenim orasima ili mendulama (bajamima).

 

Paška janjetina ispod peke

Sastojci:

paško janje

2 kg krumpira

3 glavice kapule

3 žlice svinjske masti

malo domaćeg maslinovog ulja

sol i papar

Priprema:

Janje raspolovimo i posolimo. Krumpir ogulimo, izrežemo na četvrtine i posolimo. Krumpir stavimo u okruglu tepsiju, a na njega janjetinu. Dodamo kapulu izrezanu na četvrtine te sve zalijemo domaćim maslinovim uljem. Tepsiju s namirnicama stavimo na dobro ugrijanu podlogu, poklopimo vrućom pekom i zatrpamo žarom. Nakon jednog sata peku podignemo, Pašku janjetinu okrenemo, te ponovo poklopimo i zatrpamo žarom i pustimo još jedan sat da se peče. Nakon toga izvadimo Pašku janjetinu, razrežemo je i serviramo uz dobro domaće vino.

 

Lešo janjetina, ovčetina, bravetina

Sastojci:

1,5 kg janjetine, ovčetine ili bravetine od buta i vrata

3 mrkve

2 rajčice

2 kapule

1 korijen peršina

1 glavica zelja

2 lovorova lista

sol i papar

Priprema:

Janjetinu, ovčetinu ili bravetinu položite u 2l vode zajedno s očišćenim povrćem. Kada sve provre, ubacite lovor pa posolite i popaprite tek kada juha bude gusta. Kad meso omekša, služite krepku juhu s lešo mesom.

 

Janjeći kotleti sa skutom

Sastojci:

2kg janjećih kotleta

0,5kg šampinjona

10dag ovčje skute MIH Sirane

sol i papar

Priprema:

Janjeće kotlete pečemo na gradelama zajedno sa šampinjonima pa kad pozlate, a meso uz kost ostane ružičasto, izvadimo na pladanj te posolimo i popaprimo i dodajemo ovčju kutu MIH Sirane.

 

Štrudl sa ovčjom skutom MIH Sirane

Sastojci:

0,5kg lisnatog tijesta

0,5kg ovčje skute MIH Sirane

10dag šećera

2dag vanilin šećera

2 razmućena žumanjka

šećer u prahu

po želji kakao

Priprema:

Razvaljamo lisnato tijesto pa ga napunimo nadjevom od usitnjene skute i obje vrste šećera. Smotamo sve u kobasicu pa izrežemo na komade prema posudi za pečenje te premažemo razmućenim žumanjkom. Pečemo u pećnici oko 30 minuta na 160 stupnjeva. Nakon pečenja pospemo šećerom u prahu te serviramo narezano na šire ploške.